marți, 22 februarie 2011

Uriasul belgian


Aceasta rasa s-a format in jurul anului 1825 in Gent din provincia belgiana Flandra, din cauza calitatilor pe care le are aceasta rasa s-a raspandit rapid in mai multe tari ceea ce a determinat aparitia unor rase derivate din aceasta cum ar fi uriasul german sau maghiar (rasele noi au aparut datorita noilor conditii de mediu si datorita incrucisarilor cu alte rase).

Uriasul belgian ca si majoritatea raselor mari este foarte pretentios, cresterea acestora este incetinita de problemele legate de reproducere (se inmultesc foarte greu, sterilitatea este mare si de asemenea numarul de pui nascuti morti este foarte mare).
Femelele sunt apte pentru reproducere la varsta de 8 luni, iar masculii la 9 luni. Daca se depaseste aceasta varsta, femelele pot devein sterile.

O caracteristica convenabila este dezvoltarea viguroasa a tineretului. In trei luni de viata tineretul acestei rase depaseste greutatea de 2,5 kg.
Desi apar unele exemplare cu defecte genetice (cocosati, schelet slab dezvoltat) acesti iepuri au niste caracteristici impresionante dimensiunile ideal fiind: 70 cm lungime, urechi de 18-19 cm, greutate medie 6.5-7.5 kg (exista exemplare de peste 10 kg).

In cadrul acestei rase se pot intalni mai multe varietati de culoare: gri salbatic , gri deschis, gri salbatic monocromatic , gri inchis, negru, cenusiu inchis, albastru, bruna havana , chinchilla.

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

Trimiteţi un comentariu